Sozopol

Sozopol är en relativt liten stad med 5396 invånare (2008) och som ligger på sydkusten vid Svarta havet. Bebyggelsen består av gamla och nya Sozopol och dessa ligger utmed en naturlig bukt där det också finns en trevlig badstrand med härliga omgivningar.

Sozopol från ovan

I Sozopol känner man av de grekiska rötterna då staden under perioder varit grekisk koloni, men det är ändå den typiska Bulgariska 1800-tals arktitekturen i den gamla delen av staden som är det som gör mest intryck.

Här finns mysiga restauranger, vindlande trånga gator, vackra vyer och en trevligt litet hembygdsmuseum, eller stadsmuseum. Entren går på c:a 5 kr och det är väl värt ett besök.

Stranden som ligger mitt i staden är ren och trevlig, och här är även barnvänligt.

Boende

I Sozopol finns det gott om boendemöjligheter då det i mångt och mycket är en sommarstad, som många andra små städer längs svartahavskusten. Här finns allt från hotell till hus man kan hyra och rum i privatbostäder.

Kommer du med bussen så finns det stor chans att du som turist får erbjudande om att sådana rum i privata hem. Det är i regel bra alternativ om man kan tänka sig att bo hemma hos någon. Tänk bara på att standarden kanske inte är vad man är van vid, och på att i förväg ta reda på var bostaden finns, samt att göra upp om priset i förväg.

Ta sig till Sozopol

Det är enkelt att ta sig till Sozopol. Burgas med sina tågförbindelser och flygplats ligger bara 35km bort, och bussresan till Sozolpol tar en halvtimma och kostar inte mer än en tia.

Karta över Sozopol

Author: admin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *