Ryttaren i Madara (Madarski konnik)

Knappt 80 km från Varna, i närheten av Shumen ligger en by som heter Madara. Det är en plats som man kanske inte hade noterat om det inte var för det man hittar bland de närbelägna klipporna.

När man tar av från A2 i höjd med Kaspichan så skymtar man bergen i fjärran, men allt eftersom man kör mot Madara växer de sig större och mer imponerande för varje kilometer. Man passerar igenom Madara, en typisk Bulgarisk småstad, som kanske ser lite mer välbärgad ut än genomsnittet, och stax efteråt tornar klippväggen upp sig framför en och runt en krök finner man en klunga byggnader vid ingången till parken vid Ryttaren i Madara.

Det är ett par vägkrogar, souvenirstånd, ett museum och ett biljettkontor. Ryttaren i Madara finns på UNESCO:s världsarvslista, så priset är högt enligt Bulgarisk standard med sina 10 leva.

När man har betalt kan man sedan gå in i själva parken som ligger precis vid foten av klipporna. Täta, gröna trädkronor skänker skugga mot den heta solen, något man förmodligen är mycket tacksam för om man besöker Madara på sommaren. Efter en kortare promenad uppför stenlagda gångar och trappor står man framför en klippa som reser sig högt ovanför, och högt upp, kanske 20 meter över marken har en konstnär skulpterat ut en ryttare på en häst. Ryttaren har spetsat ett lejon på sitt spjut och en hund följer med i jakten.

Hela platsen ger ett intryck av mystik och historien känns påtagligt närvarande. Ryttaren utmejslad i stenen sitter tidlöst blickstilla ovanför våra huvud och vi vet att han suttit där under långa tidsåldrar och att han kommer sitta där ännu mycket lägre, långt efter att det mesta vi känner är borta.

Skulptueren dateras tillbaka till c:a 710 e.kr. och skapades som ett monument över de tidiga Bulgarernas seger över Bysans 681 e.kr. och ryttaren tros föreställa Khan Tervel [ref.].  Vid klippans fot finns också en naturlig, katedralliknande klippvägg där det är skuggigt och  svalt. Vattnet sipprar ut ur klippväggen och bilder små stalagtiter och rösternas eko och den lummiga grönskan skapar en överjordlig tidlös stämning.

Platsen har en religös historia, och här finns en grotta som kallas ”Nymfernas grotta” och som användes i  hedninska riter av proto-bulgarerna.

Ryttaren i Madara förtjänar ett besök, och 1-2 timmars bilkörning från de vanliga turistorterna vid Svarta Havet borde inte avskräcka.

Author: admin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *