Nessebars gamla stad

Konstmuseet i Nessebar är inrymt i en gammal kyrka

Historia

Nessebar (eller Nesebar) är en stad vid Svarta havet med anor från antiken. Den var från början en Traksik bosättning och har under århundraderna bytt händer ett flertal gånger. På 600-talet f.kr. blev staden grekisk, för att år 71 f.kr. bli en romersk provinsstad.

Från 500-talet och framåt var ett av det Bysantinska rikets främsta utposter innan det 812 e.Kr. erövrades av Kahn Krum, och införlivades i det första Bulgariska riket. 1453 erövrades staden av Turkarna och från och med nu inleddes en lång tid av nedgång under den över 400 år långa Ottomanska ockupationen av Bulgarien.

Efter stadens befrielse från Turkarna 1886 var den en liten stad med fiske och vinframställning som främsta näringar, men i början av 1900-talet blev den snart en populär kurort. Efter 1925 anlades en ny del av Nessebar och gamla stan restaurerades.

Trots, eller kanske tack vare, sin brokiga historia så har Nessebar ett rikt existerande kulturarv, vilket medförde att den införlivats på UNESCOS lista över världsarv. Här finns verkligen mycket att se, bland annat ett stort antal gamla kyrkor, och atmosfären i gamla stan påminner om länge svunna tider.

Att se

Gamla stan i Nessebar ligger på en ö i Svarta havet som permanent förbundits med fastlandet genom en smal konstgjord landförbindelse.

Karta Nessebar

Author: admin

1 thought on “Nessebars gamla stad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *