Att köra bil i Bulgarien

Trafiken och bilkörningen i Bulgarien är lite speciell, så detta förtjänar ett särskilt omnämnande. Bulgarien har den värsta statistiken i EU med 13.5 döda per 100,000 invånare år 2000 (jämför med Sveriges 4.3 döda per 100,000 invånare).

Skälen till denna skrämmande statistik är flera. Eftersatt infrastruktur och bristande förarutbildning är förmodligen två av de viktigaste faktorerna. Vägnätet i Bulgarien består till stor del av smala, enkelfiliga vägar vilka bitvis är fulla med hål och ojämnheter.

Andelen motorväg är liten och utbyggnadstakten är relativt låg, men där motorväg finns är det oftast av god eller bra standard.

Landsvägskörning i Bulgarien

Den största skillnaden som man märker vid landsvägskörning är en större agressivitet, mer risktagande och mindre marginaler. Räkna med att när en snabbare bil kommer i fatt dig och vill köra om så placerar denne sig ett par meter bakom dig och själva omkörningen kan komma i princip när som helst. Heldragen mittlinje och skymd sikt utgör för dessa förare inget hinder för omkörning. Det är därför vanligt att omkörande bil får klämma sig in snävt framför dig och ibland även med en inbromsning.

De bästa tipsen när du kör landsväg i Bulgarien är

 • håll rejäla avstånd till framförvarande
 • ha hela tiden uppsikt baktåt. Förare i snabba lyxbilar kan dyka upp fort och tycks ofta anse sig ha rätt att knuffa dig av vägen för att komma fram
 • var uppmärksam på mötande trafik – omkörningar kan komma plötsligt och vid de mest olämpliga platser. Om så sker, sänk farten och håll ut till höger.
 • försök att inte dras med i det bitvis hetsiga tempot.

Detta sagt om trafiken i Bulgarien så får man inte glömma att många vägsträckor bjuder på hänförande vyer med spektakulära bergspass och ett böljande vackert landskap.

Tag god tid på dig, pausa ofta, kör defensivt och njut av det du ser längs vägen.

Stadstrafik

Stadstrafik i Bulgarien bjuder oftast inte på några större problem. Det som slår en är att det ofta saknas vägmarkeringar, så som körfältsmarkeringar och andra hjälplinjer. Detta kan göra att man känner sig lite vilsen när man står i vad som uppenbarligen är en trefilig korsning helt utan markeringar.

Ibland kan man se förare som helt sonika glider förbi en bilkö för att svänga in längst fram och ta plats framför alla andra för t.ex. en vänstersväng. Inte sällan kör dessa förare stora svarta stadsjeepar.

I större städer, och i synnerhet i Sofia är det också ganska trångt. Det är många bilar som samsas om ett begränsat utrymme. Något som märks inte minst när man ska parkera. Räkna med en del rattande.

Förutom dessa små egenheter så kommer du att klara dig fint i stadstrafiken när du väl vant dig vid rytmen.

Author: admin

3 thoughts on “Att köra bil i Bulgarien

 1. Hej

  Har inte sett just detta fenomen. Var har du stött på detta?
  Annars är just nedräkningen en ganska trevlig hjälp vid stadskörningen.

 2. Hej igen!
  Körde från Golden Sands till Varna därefter till Sunny Beach,och sedan vidare mot Sophia när jag var där i somras.

  I varna blev det mest stadskörning, och där slog ljusen om från Rött till grönt. Hoppade helt enkelt över gult, som vi har i Sverige.

  Nedräkningen var absolut en höjdpunkt i bilen – ”Här behöver man ingen startare, det är ju precis som ett F1-race”.

  Men har man lite storstadskörning i bagaget så går det rätt bra. Ibland behöver man ta för sig mer, än annars.

  Vi körde samma väg hem igen, och när vi kom till Sunny Beach så började det regna något fruktansvärt! Flodvågor på vägarna, och även detta var roligt – men vår registreringsskylt spolades av. Även fast vi tog alla sorters försäkringar från Avis så täckte de vi valde ändå inte skylten eller däcken. Vi fick ner ersättningen från 130 euro till 7 euro, vilket var ett helt okej pris att betala för att slippa bråka.

  Sunny Beach till Golden Sands är en bra bit, och det är tydligen saftiga böter på att köra utan skylt i Bulgarien. Vi blev inte stoppade av några poliser, som tur var, även fast dom var lite överallt. Dom ville nog inte bli blöta helt enkelt 🙂

  Trevliga städer för övrigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *