Att köpa hus i Bulgarien

Att köpa hus i Bulgarien har en hel del fördelar, men är också förknippat med en del svårigheter och sånt som kan upplevas problematiskt. Denna artikel är inte avsedd att vara juridiskt vägledande och inte heller heltäckande, men jag ska försöka ta upp en del nyttigheter.

Först av allt, varför ska man köpa hus eller egendom i Bulgarien? Man kan naturligvis ha en mängd olika skäl, men om vi tittar på de vanligaste så kan vi nämna klimatet, naturen, priserna och även människorna/kulturen.

Klimatet

Klimatet i Bulgarien ter sig för en västsvensk som rena paradiset. Att få uppleva riktiga årstider med riktigt många soltimmar på sommaren och vintrar med snö är något alldeles speciellt. Sommaren varar i princip från april till september/oktober, och vintern varar december – mars. Variationerna i dagljuset är mindre, så det blir mörkt lite tidigare på sommaren, men det är också ljusare på vintern.

Temperaturer upp mot 35-40 grader på somaren är inte alltför ovanliga, men det förekommer även perioder med svalare väder på sommaren. Det är dock sällan det blir kyligt på samma sätt som här, och dagstemperaturen är i princip aldrig under 20-22 grader ens de kyligaste dagarna. Å andra sidan så kan vintrarna bli riktigt stränga och rejält kalla och med mycket snö på sina håll. Tänk på att Bulgarien har inlandsklimat i de centrala delarna och kustklimat vid svarta havskusten, så variationer förekommer.

Naturen

Naturen i Bulgarien präglas av långa bergskedjor som sträcker sig i öst-västlig riktning och delar in landet i tre distinkta regioner. Vyerna är ofta storslagna och vidsträckta när man blickar ut över dalgångar och avlägsna bergstoppar. Här finns en hel del relativt orörd natur, främst i bergen, och goda möjligheter till naturupplevelser.

Priserna

Det är relativt billigt i Bulgarien jämfört med andra europeiska länder, även om skillnaden minskar för varje år. Men ännu kan man köpa fastigheter till priser som man inte ser i Sverige, i alla fall inte söder om Dalälven. Till viss det förklaras det av att många hus säljs i ett sådant skick att de mer eller mindre är på väg att rasa, och att det i vissa avseenden är en enklare standard. Men även detta inräknat så finns det fynd att göra, och särskilt om man kan tänka sig just en lite enklare standard.

Ett prisexempel:

Ett enkelt hus på landsbygden, visst renoveringsbehov men i beboeligt skick på 80 m² och 740 m² tomt och havsutsikt. Pris: 34 000€.

Faktum är att det finns fastigheter som säljs för c:a 15000 SEK, med befintliga byggnader, men då är det oftast i obeboeligt skick. Å andra sidan, ett nybyggt hus med europeisk standard c:a 10-20 km från Svarta havskusten går i dagsläget på c:a 50 000€ och uppåt.

Levnadskostnaderna är också något lägre än vad vi är vana vid. T.ex. så kostar ett restaurangbesök för en tvåbarnsfamilj sällan mer än 150-200 kr, en limpa bröd 2-4 kr, en bussbiljett c:a 4 kronor och ett biobesök c:a 40-50 kr. Allt är dock inte billigare. T.ex. kläder tenderar att vara lika dyra som hos oss, liksom elektronik.

Att köpa

Tidigare var man som utlänning tvungen att registrera ett företag i Bulgarien för att kunna äga en fastighet, men så är det inte längre. Därmed är processen lite enklare, men räkna med lite mer pappersarbete än vad man är van vid från Sverige.

Author: admin

1 thought on “Att köpa hus i Bulgarien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *